• slidebg1
 

Wat doet de podotherapeut?

Een podotherapeut is gespecialiseerd in het diagnosticeren, herkennen en behandelen van voetklachten en klachten aan het bewegingsapparaat (voet – enkel – knie – heup – rug) als gevolg van een afwijkende voetstand en/of werking vande voet. Het beroep podotherapie kreeg in 1982 wettelijke erkenning door opname in de Wet op de Paramedische Beroepen en is inmiddels opgenomen in de wet op de Individuele beroepen. De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten behartigt de belangen van haar leden en is de kennisbank en beroepsvereniging voor en van podotherapeuten.

Podotherapeuten zijn met betrekking tot het vakgebied podotherapie de enige beroepsbeoefenaren met een Hogere Beroeps Opleiding (lees: hoger beroeps opleiding), met een Bachelor-degree. Een dergelijke opleiding is wettelijk erkend als deze voldoet aan wat omschreven staat in de Wet-BIG, artikel 34. Op dit moment zijn door het Ministerie van Onderwijs alleen erkend de podotherapie-opleidingen bij Fontys Hogescholen en Saxion.

De titel Podotherapeut is een bij wet beschermde titel. Een en ander staat beschreven in artikel 34 van de Wet-BIG. Podotherapeuten dienen te voldoen aan een aantal kwaliteitseisen en kunnen zich laten registreren in het Kwaliteitsregister Paramedici. In dit register vindt ook registratie plaats van logopedisten, diëtisten, ergotherapeuten, oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, orthoptisten, optometristen, huidtherapeuten, radiologisch laboranten en -therapeuten. Om periodiek geregistreerd te kunnen worden in dit register dienen de ingeschreven beroepsbeoefenaren te voldoen aan de opgestelde kwaliteitseisen

Een podotherapeut is een paramedicus en behandelt mensen met voetklachten en/of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten en/of het looppatroon. Wanneer een sporter geblesseerd raakt, wil deze spoedig weer genezen. De podotherapeut kan preventief onderzoek doen om te voorkomen dat er klachten of blessures ontstaan bij sport.

 
Orthopedische schoenen schoenzolen steunzolen kousen roosendaal breda tilburg Orthopedie Podotherapie Pedicure